De hiel van Kuifje | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • De hiel van Kuifje

De hiel van Kuifje

‘Wat is spanning en hoe kan ik het doen ontstaan?’ is de vraag die elke podiumkunstenaar zich telkens weer stelt in zijn werkproces. De ongrijpbaarheid van dit fenomeen en het feit dat het soms vanuit een impulsieve, intuïtieve actie ontstaat, laat de maker vertrouwen op zijn ‘buikgevoel’.

Dit onderzoek wil echter de mechaniek van hoe spanning ontstaat definiëren en in kaart brengen. Alleen bestaan er voor de terminologie in de theaterpraktijk weinig of geen vaste ijkpunten. Dit onderzoeksproject wil daarom via masterclasses met studenten van het Conservatorium en de UA en via salons met experts uit andere vakgebieden tot een afgelijnd begrip van ‘dramatische spanning’ komen. De resultaten zullen worden getoetst in een theatervoorstelling en uiteindelijk worden verzameld in een leerboek. Op die manier wil dit onderzoek makers, studenten, docenten en critici de nodige tools verschaffen om hun praktijk te bevorderen.

De titel De hiel van Kuifje is een knipoog naar de meester in spanningsopbouw, Hergé. Zo tekent hij bijvoorbeeld enkel Kuifjes hiel in de rechterbenedenhoek van zijn kader, waardoor de focus op de reactie van de achterblijver ligt en de eigenlijke actie zich buiten het kader afspeelt. Op die manier is Kuifje niet alleen zijn medespeler maar ook zijn publiek te snel af en laat zo iedereen ‘in spanning’ achter.

Promotoren: Bert Danckaert & Kurt Vanhoutte

ONDERZOEKER(S)