FAAM: Flemish Archive for Annotated Music | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • FAAM: Flemish Archive for Annotated Music

FAAM: Flemish Archive for Annotated Music

‘FAAM’ is een toepasselijke naam voor het Flemish Archive for Annotated Music, een database en onderzoeksplatform dat de uitvoeringspraktijk van musici uit de 19e en vroege 20e eeuw wil doen herleven door de studie van hun annotaties op muziekpartituren.
Het doel van dit project is de creatie van een digitaal onderzoeksplatform dat onderzoekers en uitvoerders een interactief corpus van geannoteerde partituren ter beschikking stelt, ter ondersteuning van de artistieke en academische vraag hoe musici uit het tijdperk vóór de opname hun muziek uitvoerden. Deze annotaties maken deel uit van de brede collectie van de Erfgoedbibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, die in de voorbije decennia onder andere werden verworven via schenkingen van erfgenamen van musici.
Het opsporen en breed toegankelijk maken van de annotaties van uitvoerders, dirigenten en componisten uit het verleden kan ons helpen de relatie tussen geschreven en klinkende muziek beter te begrijpen, waarbij de aanvullende handgeschreven commentaren een cruciale rol spelen bij het overbruggen van de afstand tussen notatie en uitvoering. Het project benadrukt de recente trends in de Historische Uitvoeringspraktijk beweging, waarbij de focus wordt verlegd van de geschreven partituren van componisten naar de studie van de uitvoeringspraktijk in haar brede culturele context.
Het doel is de schaalbaarheid van het project mogelijk te maken voor toekomstige integratie van muziekcollecties uit andere bibliotheken in Vlaanderen, zoals die van conservatoria en operahuizen. Dit project wil een basis bieden voor toekomstige digitaliseringsprojecten in de muziek en de deuren openen voor de 21e-eeuwse musicologie in het digitale tijdperk.

ONDERZOEKER(S)