Fluid Touch | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • Fluid Touch

Fluid Touch

‘Fluid Touch’ verkent de notie van aanraking binnen het fotografische beeld. Het project verlegt de focus van Marta Djourina‘s artistieke praktijk van beweging in het beeld naar fysiek contact met het beeld. Het bouwt voort op bestaande reeksen die zij sinds 2019 heeft ontwikkeld, waarbij ze natuurlijke lichtverschijnselen zoals bioluminescentie of de invloed van water en zonlicht op fotomaterialen verbond met historische fotografische technieken en directe lichtbelichtingen op analoog fotopapier.

Het uitgangspunt was steeds de studie van het beeld op een experimentele manier, via de analoge fotografische techniek in de donkere kamer, waarbij licht zowel functioneert als onderwerp en medium. Dit onderzoek werd vervolgens uitgebreid door te kijken naar de experimentele wijze waarop fotografie al vanaf haar ontstaan werd ingezet om wetenschappelijke fenomenen te onderzoeken om dan nu, in het huidige projectvoorstel in te zetten op het aanraakscherm als een (technisch) oppervlak waar zowel lichamelijke als technologische vloeistoffen samenkomen tijdens het moment van aanraking.
De tastzin, de zintuiglijke vermogens inherent aan onze vingertoppen, dienen vandaag als oriëntatie in zowel de analoge als de digitale wereld. Lang geworteld in het dagelijks leven en stevig verankerd als de sleutel tot de mobiele telefoon, dwalen onze vingertoppen ook over gladde schermen.

Djourina onderzoekt zowel de menselijke aanraking als verschillende materialen en de manier waarop de aanraking kan worden gevisualiseerd met de methode van Kirlian fotografie, waarbij ze parallellen trek tussen touchscreen technologie en het Kirlian apparaat. Het gebaar van aanraken wordt zo een complexer gegeven dan alleen het fysieke contact dat het in eerste instantie genereert.
 

 

(Foto door CHROMA)

ONDERZOEKER(S)