(THIS IS NOT) A BOOK | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • (THIS IS NOT) A BOOK

(THIS IS NOT) A BOOK

(THIS IS NOT) A BOOK is de eerste grondige studie naar de historiek en de actualiteit van het kunstenaarsboek (een boek gerealiseerd door een beeldend kunstenaar, al dan niet bedoeld als kunstwerk) in België. Sinds enige jaren ziet het klassieke boek zich opnieuw in zijn voortbestaan bedreigd. De toenemende digitalisering van informatie en communicatie zet de meer 'inerte' media onherroepelijk buitenspel.

Het kunstenaarsboek daarentegen kent de laatste tijd net een verbazende comeback. Voor een groot aantal beeldende kunstenaars blijkt het papieren boek een medium met een bijzonder grote aantrekkingskracht. Gespecialiseerde uitgeverijen (niet zelden bemand door kunstenaars) zien het licht. Tentoonstellingscatalogi worden tegenwoordig vrijwel altijd door de kunstenaars zelf geconcipieerd. Musea en verzamelaars richten hun aandacht meer en meer op de hedendaagse en de historische aspecten van het kunstenaarsboek.

Ondanks zijn recente revival bij kunstenaars blijft het kunstenaarsboek een onderbelicht onderwerp in de recente kunsthistorische praktijk. Bovendien ontbreekt de inbreng van Belgische kunstenaars volledig in de internationale overzichts- en referentiewerken. Het onderzoeksproject (THIS IS NOT) A BOOK wil de bijdragen van Belgische kunstenaars en uitgevers aan de geschiedenis van het kunstenaarsboek in kaart én onder de aandacht brengen.

ONDERZOEKER(S)