PAS DE DEUX | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • PAS DE DEUX

PAS DE DEUX

Jarenlang heeft literatuurwetenschap lezen onterecht bestempeld als een ontlichaamde, puur mentale handeling. Deze overtuiging heeft ervoor gezorgd dat onderzoek naar lezen zich tot dusver sterk focust op de visuele en cognitieve aspecten van lezen. Weinig aandacht wordt besteed aan de lichamelijke aspecten of aan het feit dat lezen het fysiek hanteren van dragers inhoudt. Moderne technologieën maken het mogelijk om het lichaam – dat in de huidige maatschappij vaak vergeten en verwaarloosd wordt – expliciet onderdeel te maken van het lezen van de 'body text'.
 
Nu technologie evolueert naar een draagbaar en samenwerkend hulpmiddel wordt een constante verzameling van lichamelijke data via sensoren mogelijk. In een virtuele wereld waar alles flexibel en aanpasbaar is kan de 'body text' onmiddellijk reageren op het lichaam. Zijn vorm wordt daarmee net zo veranderlijk en beweeglijk als het lichaam dat de 'body text' leest. De 'body text' vindt plaats in een stroom van tijd en verandert door verschillende lichaamsvormen, houdingen, bewegingen en interacties.
 
Het lezende lichaam en de 'body text' zijn verweven in een dans voor twee. De 'body text' stelt zich niet langer op als opponent maar vormt zich – met behulp van moderne technologieën – tot een bereidwillige danspartner. Naast een grafische en ruimtelijke vormgeving (scenografie) bestaat het lezen van de 'body text' uit een opeenvolging van passen, gebaren en bewegingen (choreografie). Wat kan het lezende lichaam leren van het dansende lichaam?