Expo: NAUGHTY KIDS - Punk in Antwerp 1978-2018 | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Evenement
  • Expo: NAUGHTY KIDS - Punk in Antwerp 1978-2018

Expo: NAUGHTY KIDS - Punk in Antwerp 1978-2018

Barok en punk hebben op het eerste zicht weinig met elkaar gemeen: kunst met een grote K versus alternatief en ondergronds. Maar er zijn ook gelijkenissen. De  lichamelijke en soms gewelddadige visuele directheid van de barok - een reactie op de beeldenstorm - kent zijn evenknie in de punkbeweging. 

In de jaren zeventig maakte de punk zonder pardon komaf met het softe van de flower power en het decadente van de excessen binnen de rockwereld. Niet alleen in de muziek en in het straatbeeld duiken de tekens op van de anti-establishment ‘attitude’ van deze nieuwe ‘blank generation’. De tegendraadse subcultuur met haar spin-offs en verwante stromingen als de postpunk en New Wave infiltreert ook in de levendige Antwerpse culturele scène van die tijd. Met non-conformisme, persoonlijke vrijheid, anti-autoriteit en do-it-yourself tussen de oren gespeld, zet de Punk een beeldenstorm in gang binnen de Antwerpse mode, grafische vormgeving, beeldende kunst en performance scene.  

De tentoonstelling Naughty Kids - Punk, Beeld & Storm in Antwerpen 1978-2018 brengt bekende en verdoken sporen van deze impact samen. Dit spoorzoeken in het verleden maakt tegelijk de brug met vandaag: zijn punk en de naweeën ervan anno 2018 nog relevant?  De huidige golf van zelfgepubliceerde zines, street art, poetic terrorism, kunstenaarscollectieven in combinatie met de roep naar een meer kritische kunst, staat toe om te spreken van een revival van de Punk en haar DIY-ethiek in Vlaanderen en, meer specifiek in Antwerpen. 

Wie NAUGHTY KIDS - Punk, Beeld & Storm in Antwerpen 1978-2018 bezoekt, krijgt de geur van 40 jaar punk onder de neus. Foto’s, drukwerk, kunstwerken, muziek, kledij, punkparafernalia en andere levende getuigen brengen de impact van de punk (jaren ‘70), de postpunk en de New Wave (jaren ‘80) en de neopunk (jaren ‘90 tot vandaag) in beeld. Hoe werden toonaangevende modeontwerpers, kunstenaars en schrijvers beïnvloed door de punk? Met een ongeziene rijkdom aan materiaal, een openingsconcert door The Kids, een debat met bevoorrechte getuigen rond ‘De paradox van punk’, en een performatief DIY programma schuurt de Academie weer dicht tegen de ruwe essentie van punk. Be there. There will be no next time. 
 

Praktisch
Van 06/09 tem zaterdag 22/09
Open van 12u-18u 
Locatie: De Lange Zaal, Venusstraat 36, 2000 Antwerpen


Naughty Events:

06/09: openingsfestival met concert The Kids
22/09: An evening debate and music performance with Conspiracy Records related artists
21/09: Naughty Kids in Het Bos 
22/09: debat 'De Paradox van punk'.  De thema’s van het debat sluiten aan bij de tentoonstelling en zullen tijdens de voorbereiding gaandeweg vorm krijgen. Gasten zijn experts, bevoorrechte getuigen, hedendaagse DIY’ers, …  

RSVP via Facebook

Met werk van:

AARS collectief, Alex Salinas, Ann Demeulemeester, Anne-Mie van Kerckhoven, Bad Influence, Bence Brohansky, Benjamin Verdonck, Bernaded Dexters, Bruna Hautman, Bruneau, Christine Clinckx, Christophe Malfliet, Club Moral, Conspiracy Records, Daniel Von Weinberger, Danny Devos, De Kommeniste, De Plastic Bags, De Strangers, Dennis Tyfus, Ear Damage, Erin Helsen, Ersi Varveri, Exhaustless Revolt, Factor 44, Fred Bervoets, Funeral Dress, Gerard Herman, Gery De Smet, Gijs Waterschoot, Goddog Express, Guillaume Bijl, Guy Rombouts, Hans Versluys, Hara Kiri, Hugo Roelandt, Inge Grognard, Jan Fabre, Jan Janssen, Jelle Crama, Jurgi Persoons, Kati Heck, Krank, Lieven Segers, Lintfabrik, Lore Ongenae, Louis Wuytack, Luc Deleu, Marleen Van Ende, Martin Margiela, Martine Wathy, Montevideo, Narcisse Tordoir, Nico Dockx, Niels Goos, Paul Boudens, Pawel Czermak, Peter Felix, Peter Holvoet Hanssen, Peter Prinsen, Phil Inkelberghe, Punx in Verzet, Radio Centraal, Ria Pacquée, Ronald Stoops, Rotkop, Rudi Mertens, Ruimte Z, Scheld'apen, Soetkin Soethoudt, Spank Moons, The Kids, The Noise Boys, The Pink House, Today's Place, Ultra Eczema, Vaast Colson, Vais, ’t Vettig Front, Walter Van Beirendonck, Ze Barbies, Zyklome A