Masterclass: Writing Out Loud | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Evenement
  • Masterclass: Writing Out Loud

Masterclass: Writing Out Loud

WRITING OUT LOUD
masterclass door Stefan Vanthuyne & Inge Henneman

In deze masterclass onderzoek en ontdek je hoe je als beeldend kunstenaar schrijven kunt gebruiken als een instrument in je denk- en werkproces; als manier om aandachtig te kijken naar je eigen werk en dat van anderen, maar ook als manier om dichter bij jezelf en je artistieke praktijk te komen. Zoals je kan luidop denken, ga je hier luidop schrijven.
Het doel is niet om een schrijver te worden, maar om vertrouwder te worden met woorden en om je eigen stem te vinden om over je werk te spreken. Zo leggen we meteen een solide basis voor jouw ‘artist statement’.

Bij het begin van de masterclass geven we de nodige aandacht aan het notitieboekje en dagboekschrijfsels die je vanaf begin oktober, voorafgaand aan de masterclass, begint bij te houden. Kunnen ze van belang zijn voor kunstenaars om bijvoorbeeld het observatievermogen aan te scherpen en ons te betrappen op hoe we zien en denken? Doorheen de week delen we tijdens interactieve sessies onze invloeden en bronnen, brengen we in kaart waar we vandaan komen, en reflecteren we over waar we mee bezig zijn. We doen woord- en schrijfoefeningen (al dan niet in verhouding tot beelden) die je uit je comfortzone en je vertrouwde artistieke woordenschat halen. We knippen teksten letterlijk aan flarden om tot nieuwe zinnen en constructies te komen. We bezoeken een museum, waar je een werk kiest om in verschillende vormen over te schrijven. We reageren in woorden op elkaars beeldend werk, we praten over hoe we de relaties tussen woorden en beelden ervaren. We lezen enkele kunstenaarsteksten. Maar we blijven weg van hermetische ‘art speak’, en zoeken naar een persoonlijke en vrije vorm, zoals brieven, conversaties, stream-of-consciousness of visuele poëzie.

Wilfried Huet van tijdschrift Gagarin komt tonen hoe je alles wat tekst en kunst betreft helemaal kunt openbreken als ‘de kunstenaar in zijn/haar eigen woorden’ weg blijft van uitleg of verantwoording (onder voorbehoud). Dichter en schrijver Charlotte Van den Broeck komt op bezoek en brengt haar ervaringen mee. Op donderdag is een interventie voorzien door Mekhitar Garabedian, die ons zijn blik leent bij een oefening rond artistiek onderzoek.

We verwachten dat deelnemers aan deze masterclass voorafgaand aan de werkweek (vanaf begin oktober) starten met het neerschrijven van dagelijkse reflecties in een notitieboek bij wijze van individuele voorbereiding. Deze dagboeknotities vormen het vertrekpunt voor het gedeelde proces dat vorm krijgt in een open maar vertrouwelijke en veilige onderzoeksomgeving.

>> Deze masterclass maakt deel uit van het programma van de RESEARCH WEEK oktober 2020 en ARTICULATE | BAUHAUS 1 0 1.