Faciliteiten - Suzuki | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Home
 • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
 • Muziek
 • Postgraduaat Suzuki
 • Faciliteiten

Faciliteiten

Ontdek de campus

 • Unieke infrastructuur

  Unieke infrastructuur

  • Vijf eigen concert-/theaterzalen, 72 leslokalen / studielokalen, een erfgoedbibliotheek met moderne leeszaal, een kinépraktijk, een foyer en grand café … Mogelijkheid tot gebruik van zalen van DE SINGEL voor speltraining, sommige grote orkesten en masterproefpresentaties.
  • Uitgebreide zelfstudie- en repetitiemogelijkheden, ook ’s avonds en in het weekend. Reservatie is mogelijk online.
  • Een studentenrestaurant met broodjes, salad bar, verse soep, warme maaltijden en dranken, fruit, snoep.
  • Vlot bereikbaar met trein, auto, bus, tram en stadsfietsen. Parking voor de deur (gratis 45 minuten kiss-and-ride).
  • Samen op een kunstcampus met professionele, toonaangevende ensembles en culturele instellingen zorgt voor een bruisende, artistieke dynamiek: DE SINGEL, I Solisti del Vento, Spiegel String Quartet, Eastman, Studiecentrum voor Vlaamse muziek, Sabbattini en het Vlaams Architectuur Instituut.

  Meer over locatie en bereikbaarheid

 • Bibliotheek

  De bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bewaart meer dan 600.000 volumes en is de grootste muziekbibliotheek van Vlaanderen. De bibliotheek is in eerste instantie een hogeschoolbibliotheek, maar dankzij haar bijzonder rijke historische muziekcollectie werd ze de eerste erkende erfgoedbibliotheek in Vlaanderen. Daarnaast fungeert de bibliotheek ook als openbare muziekbibliotheek. Naast de omvangrijke muziekverzameling biedt de bibliotheek ook een fraaie collectie theater- en danswerken aan.

 • Kiné in huis

  Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen heeft een jarenlange expertise in de medische begeleiding van studenten Dans en Muziek. Dat professioneel dansen uitdagingen stelt aan het lichaam van de danser zal je niet verbazen. Maar ook muzikanten hebben vaker dan je denkt af te rekenen met overbelastingsletsels. Die komen altijd ongelegen en in een drukke periode zoals vlak voor of tijdens examens, concerten of voorstellingen. Daarom is het erg belangrijk dat onze studenten leren hoe ze moeten omgaan met de fysieke belasting van hun lichaam. 

  Een onderzoek naar ‘preventie en behandeling van overbelastingsletsels’ bij onze dans- en muziekstudenten leidde tot de aanpassing van onze opleidingsprogramma’s, sensibilisering, de verstrekking van advies en een gespecialiseerde begeleiding van studenten. Een gewaarschuwd student is er dus twee waard. Loopt het toch een keer mis? Dankzij onze kinépraktijk in huis is de redding steeds nabij. Je kunt er zelfs op je sokken naartoe. Bovendien word je tijdens je hele studietijd opgevolgd.

 • Onthaal en secretariaat

  Bij het onthaal van het Conservatorium op de eerste verdieping kan je terecht voor alle praktische informatie over de organisatie van het Conservatorium. Het onthaal is van maandag tot donderdag open van 8u tot 20u en op vrijdag tot 18u.

  Op het secretariaat kun je terecht met al je vragen over je inschrijving, studieattesten en meer. Het secretariaat is op de gelijkvloerse verdieping. De openingsuren en contactgegevens vind je bij Organisatie Conservatorium.

 • Productie

  Het productieteam zorgt voor de artistieke planning en ondersteuning van producties. Er zijn specialisten in huis wat betreft klank, licht, video en scenografie. Zij zijn er in de eerste plaats ter ondersteuning van projecten, activiteiten die buiten de gewone lessen vallen, daarnaast ondersteunt het team zowel toonmomenten als master- en bachelorproeven voor alle afstudeerrichtingen.

  De ondersteuning kan gaan van een louter adviserende tot een fysiek technische begeleidende rol. Zo staan ze onder ander in voor je partituren en de spots boven het podium, de balletvloer en het lichtontwerp, de klank tijdens je live-uitvoering. Ze vangen het publiek op en helpen je om een technische fiche samen te stellen voor de voorstelling waar je mee op locatie speelt. Ze bereiden je zaal en podium voor, zorgen voor de technische uitvoering van je performance en bouwen daarna weer af om alles netjes op te bergen en de volgende te ontvangen.

  Ze plannen zowel interne als externe activiteiten het hele jaar rond en zijn ook aanspreekpunt voor partners en andere (internationale) organisaties en gezelschappen die ook gebruik maken van onze ruimtes en faciliteiten.

  Het team zorgt ook voor het instrumentarium van het Conservatorium.

 • ICT en e-mail

  Studenten en docenten kunnen gebruik maken van de computers in de computerklas en in de leeszaal. Alle computers zijn uitgerust met internetverbinding. Via Earmaster (beschikbaar op alle computers in KCA) kunnen studenten op individuele basis aan gehoortraining doen.

  Studenten en docenten hebben ook de mogelijkheid om laptops en software aan te kopen aan voordelige tarieven via de AP Hogeschool.
  Het wifi netwerk van de AP hogeschool is overal beschikbaar op de campus.
  Studenten en docenten krijgen via het intranet toegang tot alle digitale platformen van de AP Hogeschool:

  • E-campus: mogelijkheid om in te loggen van thuis uit op het netwerk van AP met alle beschikbare software;
  • Digitap: de elektronische leeromgeving van de hogeschool waar cursusmateriaal beschikbaar wordt gesteld en ook praktische informatie;
  • MyArts: uurroosters en reserveren van een lokaal voor zelfstudie.
  • Webmail: alle studenten en docenten hebben een AP-mail adres en krijgen via deze link toegang tot hun webmail account
  • iBamaflex: een student kan hier zijn persoonlijk studentendossier raadplegen, zijn toetredingsovereenkomst ondertekenen, leerkrediet consulteren, opleidingsprogramma samenstellen, examenresultaten bekijken, studiefiches bekijken,…
  • Bibliotheek en databanken: alle informatie over het gebruik van de diensten van de bibliotheken van AP en toegang tot de digitale databanken
  • ICT-pedia: handleiding en artikels over het gebruik van ICT binnen de AP Hogeschool
  • ECTS: overzicht van alle studiefiches
 • Begeleiding van studenten

  Studietrajectbegeleiding is de ondersteuning bij de keuze van de inhoud en vorm van het studietraject. Dit is de manier waarop je persoonlijke studieverloop geordend wordt. De trajectbegeleiding gebeurt tijdens het studieadvies bij het begin van het academiejaar, maar kan, als daar behoefte aan is, ook op individuele basis tijdens het academiejaar gebeuren. Deze trajectbegeleiders helpen de studenten ook bij het aanvragen van vrijstellingen.

  Bij studie- en studentenbegeleiding ligt de nadruk op het voorkomen, detecteren en oplossen van individuele moeilijkheden doorheen het jaar. Daarvoor worden de volgende inspanningen geleverd: infomomenten, brochures, individuele begeleiding bij persoonlijke, inhoudelijke en organisatorische moeilijkheden. De studentenbegeleider ondersteunt de student met individuele noden bij het aanvragen van individuele aanpassingen. Elke dinsdag is er een psycholoog op de campus die vrij geraadpleegd kan worden en elke twee weken is de sociale dienst aanwezig op vrijdag voor hulp op sociaal en financieel vlak. De studentenbegeleider organiseert workshops over planning, slaapproblemen, podiumangst … De inhoudelijke begeleiding van de student op artistiek-pedagogisch vlak is de verantwoordelijkheid van de docent en de vakgroepvoorzitters. De begeleiding gebeurt per opleiding.

  Naast dit aanbod in huis bieden de studentgerichte diensten van de hogeschool een ruim pakket aan ondersteuning: sociale dienst, psychologische begeleiding, taalondersteuning, Kotweb (huisvesting),  sportfaciliteiten en cultuurcheques. Al deze informatie komt uitgebreid aan bod op het intranet voor studenten.

 • Studentenraad en feestcomité

  De studentenraad van het Conservatorium is het beslissingsorgaan dat de belangen van studenten Lerarenopleidingen behartigt. De studentenraad is vertegenwoordigd in de Raad School of Arts en STUVO AP.
  Het feestcomité Sphinx brengt studenten uit verschillende opleidingen aan het Conservatorium samen en organiseert fuiven, concerten, barbecues, … Sphinx baat ook de Witte foyer uit. Je kunt je bij hen opgeven als barkeeper.
  Volg hen via Facebook.

 • Antwerpen studentenstad

  Antwerpen is een internationale studentenstad die 7/7 bruist. Studenten leven verspreid over deze historische stad en genieten tijdens hun opleiding van de vele mogelijkheden qua cultuur en ontspanning. De drukke havenstad aan de Schelde biedt historische en moderne architectuur, talloze cultuurinstellingen, (pop-up) shops, interessante musea, modehuizen, galerijen, gezellige restaurantjes en bars, jamsessies en heerlijke plekken om te ontspannen. 

  GATE15, een fysiek en online platform voor en door studenten, vertelt alles over het Antwerpse studentenleven.