Marie Daulne Maestro Honoris Causa | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • Marie Daulne is Maestro Honoris Causa

Marie Daulne is Maestro Honoris Causa

Marie Daulne ontvangt op dinsdag 26 november 2019 de titel ‘Maestro Honoris Causa’ van de Stichting Conservatorium Antwerpen. Voor het grote publiek is Marie Daulne bekend als de frontvrouw en oprichtster van ZAP MAMA. Ze ontvangt deze titel omwille van haar kwaliteiten als all-round artiteste en de indrukwekkende internationale carrière die ze wist uit te bouwen. 

Marie Daulne is naast zangeres ook componiste en activiste. Sinds begin jaren ’90 staat deze Belgische met Congolese roots aan het roer van ZAP MAMA. Op hun albums staat de stem centraal in polyfone cross-over composities. Marie Daulne toerde de wereld rond en werkte samen met onder andere Erykah Badu, The Roots, David Gilmore, Meshell Ndegeocello, Sly & Robbie, DJ Krush en Michael Franti.

“Marie Daulne beheerst een indrukwekkende vocale techniek, beschikt over een uitgesproken artistieke visie en is een meester in het creëren van een totaalconcept in dialoog met haar publiek”, vertelt Els Smedts, opleidingshoofd Jazz. “Ze is een ideale kandidaat van de Maestro Honoris Causa.”

Met de titel Maestro Honoris Causa eert de Stichting Conservatorium Antwerpen jaarlijks een vooraanstaande persoonlijkheid uit afwisselend de wereld van de muziek of podiumkunsten. Dit jaar was het de beurt aan een Maestro uit de muziekwereld. De titel wordt uitgereikt op dinsdag 26 november 2019 tijdens het jaarlijkse Benefietconcert van de Stichting. Dankzij dit Benefietconcert krijgen studenten de unieke kans om samen te werken met een topartiest. Momenteel repeteren de jazzstudenten samen met Marie Daulne om tijdens het concert muziek van ZAP MAMA te brengen. Marie Daulne zal zelf regelmatig het podium betreden aan hun zij. Evelynne Vanhaelewyn, assistente van Marie Daulne, zal de gelegenheidsrede of laudatio voor haar rekening nemen. 

De Stichting Conservatorium Antwerpen ondersteunt het Koninklijk Conservatorium Antwerpen financieel zodat het zijn opdracht optimaal kan blijven invullen. Met de opbrengst van het benefietconcert wil de Stichting de laatste recht lijn van het ‘Save the Piano’-project inzetten: de aankoop van een Steinway concertvleugel. Het project werd in 2014 opgezet met de ambitie om op 5 jaar 87 piano's te vervangen of restaureren.

Volgende verwezenlijkingen kon de Stichting al realiseren binnen het 'Save the Piano'-project:

  • In 2014 werd voor een waarde van €141.942 geïnvesteerd voor de aankoop van 7 buffetpiano’s, 1 vleugelpiano en de restauratie van 6 vleugelpiano's.
  • In 2015 werd voor een waarde van €132.610 geïnvesteerd voor de aankoop van 4 buffetpiano’s, 1 vleugelpiano en de restauratie van 5 vleugelpiano’s.
  • In 2016 werd voor een waarde van €130.569 geïnvesteerd voor de aankoop van 5 buffetpiano’s, 1 vleugelpiano en de restauratie van 2 vleugelpiano’s.
  • In 2017 werd voor een waarde van €93.751 geïnvesteerd voor de aankoop van 3 buffetpiano’s, 1 vleugelpiano en de restauratie van 3 vleugelpiano’s.
  • In 2018 werd voor een waarde van €115.085 geïnvesteerd voor de aankoop van 5 buffetpiano’s, 3 vleugelpiano’s en de restauratie van verschillende instrumenten.
  • In 2019 werd reeds voor een waarde van €21.254 geïnvesteerd voor de revisie en restauratie van verschillende waardevolle vleugelpiano’s. Een grondige revisie van de Yamaha concertvleugel is voorzien en er wordt gespaard voor de grote droom, een Steinway concertvleugel.

Tickets benefietconcert: www.desingel.be

📷James Bell