Save the piano: missie geslaagd | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • News
  • Save the piano: missie geslaagd

Save the piano: missie geslaagd

Een legendarische Steinway piano en 87 herziene instrumenten in het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Dat is het uiteindelijke resultaat van de campagne Save The Piano. Die startte 5 jaar geleden om de studenten van het Conservatorium van de nodige piano’s te voorzien.

Zeer ambitieus en met veel durf trok het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool) in 2014, met een ludieke actie in deSingel, de campagne ‘Save the piano’ op gang. Er was zeer veel geld nodig om het pianopark van de Antwerpse School of Arts en haar 3 podiumkunstopleidingen (muziek, drama en dans) in orde te brengen. De studenten hadden een vernieuwd en uitgebreid pianopark nodig want de piano speelt een belangrijke rol in alle podiumkunstopleidingen.

Nu, vijf jaar later, is het gelukt en werd zelfs de grootste droom gerealiseerd, de aankoop van een legendarische ‘Steinway D Concert Grand piano’. Daarvoor hebben honderden kleine en grote sympathisanten en onderwijspartners meegewerkt. De partners en donateurs van de Stichting Conservatorium Antwerpen en haar voorzitter Cathy Berx, het Conservatorium zelf en de Vrienden van het Conservatorium, onder toenmalig voorzitter Fred Schalckens en huidig voorzitter Kurt Van Eeghem deden ook een flinke duit in het zakje.  

De afgelopen jaren werden grote benefietavonden georganiseerd waarbij de eigen studenten samen met artiesten zoals Frank Braley, Raymond van het Groenewoud en Marie Daulne telkens een avondvullend programma brachten afgewisseld met tientallen kleinschaligere concerten, crowdfunding en de verschillende events op maat van bedrijven of particulieren. Zo werd er zes jaar lang telkens meer dan €100.000 geïnvesteerd in het vernieuwen, restaureren of vervangen van de 87 piano's van het Conservatorium. Kortom, missie geslaagd. 

Als kroon op het werk werd onlangs de Steinway Concertvleugel gepresenteerd aan de partners, donateurs en bestuurders van de Stichting, de Vrienden en het Conservatorium Antwerpen. Het grote publiek kan op 9 februari de piano komen bewonderen tijdens een aperitiefconcert. Aäron Wajnberg, pianist en vakgroepvoorzitter van de afdeling toetsinstrumenten aan het Conservatorium was formeel: "De Steinway Concertvleugel is meer dan een piano, het is een symfonisch orkest in één instrument gevat en hij beschikt over de hoogst mogelijke graad van perfectie op technisch en klankmatig niveau.”

Het Conservatorium is fier op het resultaat en dankbaar voor alle grote en kleine steun die het de voorbije jaren in het kader van de campagne ‘Save the Piano’ mocht ontvangen. Stefaan De Ruyck, hoofd van het Conservatorium is vooral verheugd “omdat in deze besparingstijd zoveel mensen een hart hebben voor kunst”.

Wilt u ook Vriend van het Conservatorium Antwerpen worden?

Meer informatie over Stichting Conservatorium Antwerpen

Foto: Studenten en docenten piano tijdens het voorstellingsconcert in de Witte zaal van het Conservatorium.