Crush and generate | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Onderzoek
  • Crush and generate

Crush and generate

Crush and generate is een onderzoek naar de initiële betekenis van het beeld in een context van transformatie waarbij het materiaal gelijk blijft maar de verschijningsvorm van het beeld verandert.

Het onderzoek zal vertrekken vanuit de artistieke praktijk van Nicolas Baeyens. In 2013 is hij gestart met het systematisch pletten en transformeren van zijn werken. De kunstwerken worden in een schrootbedrijf door een hydraulische pers samengedrukt in de vorm van de stempel van de machine. De resultaten hiervan kunnen variëren in diepte, maar hun breedte en hoogte zal steeds dezelfde zijn.

Dit artistieke proces kent drie duidelijke fases. In een eerste fase dienen de werken autonome kunstwerken te zijn. De tweede fase is de performatieve handeling van het transformeren en de laatste fase is de geplette vorm. Door het systematisch pletten en transformeren verandert enkel de fysieke vorm van het werk, terwijl de drager, de materialiteit en de kunstenaar ongewijzigd blijven. Krijgt het werk door de toegevoegde handeling een nieuwe betekenis of blijft de initiële betekenis van het werk bewaard? En draagt de nieuwe ontstane fysieke vorm de geschiedenis van het eerste werk nog in zich?

ONDERZOEKER(S)