De choreografie van het ritueel | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • De choreografie van het ritueel

De choreografie van het ritueel

In het onderzoeksproject De choreografie van het ritueel exploreert Bart Van Dijck hoe rituelen gecreëerd kunnen worden binnen een beeldende kunstpraktijk en hoe objecten daarbij een rol spelen. Het bouwt verder op het startproject De status van het object, waarin de kunstenaar het spanningsveld tussen het rituele voorwerp en het artistieke artefact onderzocht.
In dit project ligt de nadruk op de performatieve handeling en de interactie tussen mens en object. Hoe krijgen sculpturen een betekenis binnen een geritualiseerde context, en hoe kunnen ze in beweging worden gebracht? 
Via experimentele workshops, zowel in een artistieke context als daarbuiten, wordt een ruimte gecreëerd waarin verbindingen tot stand worden gebracht. De kunstenaar start een aantal nieuwe projecten op waarin daarmee wordt geëxperimenteerd. Daarnaast gaat hij verder met de ontwikkeling van enkele projecten die een eerste aanzet kregen tijdens zijn startproject; Walking with the Ancestors, Spring Celebration (i.s.m. Stan D’Haene), Nestvlieders (i.s.m. Ignace Cami) en Rites of Passage Program.

Bart Van Dijck haalt voor dit onderzoek inspiratie uit o.a. literatuurstudie (A. Van Gennep, J. Campbell,..), animistische tradities, folklore en hedendaagse subculturen.

 

Beeld: Zena Van den Block

ONDERZOEKER(S)