Flamencology | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • Flamencology

Flamencology

Dit artistiek onderzoeksproject wil specifieke karakteristieken van flamenco identificeren en bestuderen met als doel jazz en flamenco te vermengen. Flamenco is door jazzmusici dikwijls (h)erkend als de Spaanse variant van de Amerikaanse blues, en in vele opzichten kan je parallellen tussen beide stijlen vaststellen. Maar voor niet-Spaanse jazzmusici die niet vertrouwd zijn met de traditionele flamencopraktijk ligt vermenging geenszins voor de hand.
De focus van dit onderzoek ligt op een diepgaande studie naar de raakvlakken en verschilpunten tussen flamenco en jazz om tot een volwaardige artistieke vermenging te komen waarbij de typische eigenheid van beide stijlen herkenbaar blijft. Het onderzoeksproject wordt dan ook een zoektocht naar duidelijke, praktijkgerichte werkvormen: artistieke ervaring in de praktijk en de vertaling van de opgedane kennis naar jazzbegrippen en -notatie vormen de basis voor een artistieke uitvoering en studiemethodiek.
Het beoogde resultaat is een toonmoment in een cross-over bezetting, met jazz- en flamencomusici. Het repertoire zal opgebouwd worden uit zowel traditionele flamencovormen als originele composities en arrangementen van bestaande werken. 

De opgedane inzichten worden gedeeld in workshops en een videoblog, die de evolutie van het onderzoek zal weergeven.

ONDERZOEKER(S)