ReSoXy: Herbeluistering van de xylofooncollectie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Tervuren | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • ReSoXy: Herbeluistering van de xylofooncollectie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Tervuren

ReSoXy: Herbeluistering van de xylofooncollectie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Tervuren

Het project ReSoXy heeft als doelstelling om de Manza-xylofoon, een vergeten muziekinstrument van de Azende-volkeren uit het noorden van de Democratische Republiek Congo, opnieuw te onderzoeken, te doen heropleven en de klank ervan te recreëren. De muziekinstrumenten werden overgebracht door Belgische expedities en etnografen naar het Koninklijke Museum voor Midden-Afrika (KMMA) in Tervuren tussen het begin van de kolonisatie en het einde van de 19e eeuw. Zo zijn de instrumenten stille getuigen geworden van de kolonisatie en het verstoren van cultureel erfgoed. Het doel van dit project is om een ‘andere hetzelfde’ uit te werken voor de instrumentencollectie en om de hedendaagse betekenissen van deze objecten en gemeenschappen, die onomkeerbaar uitgevaagd en vertekend werden door kolonisatie, te herontdekken.

In samenwerking met het KMMA focust het project zich op een drievoudige interdisciplinaire methodologie om de klanken van de instrumentencollectie op creatieve en participatieve manieren opnieuw te laten weerklinken. Deze methodologie omvat onder meer muzikale experimenten (via sampling, het bouwen van replica’s en door historische geluidsopnames), participatieve creaties (co-creatie en co-experimentatie met zowel lokale- als diaspora gemeenschappen, onderzoekers, studenten en muzikanten in Europa), en etnografie (archiefstudies, interviews en veldwerk). Naast deze vergeten instrumenten nieuw leven inblazen zal dit project eveneens de academische en de artistieke wereld beïnvloeden inzake dekolonisatie en multiculturele waarden, alsook niet-westers muzikaal geluid, technieken en creatieve ideeën.

ONDERZOEKER(S)