Towards a theory of musical texture | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • Towards a theory of musical texture

Towards a theory of musical texture

Textuur was altijd een belangrijke parameter in muziek en toch een van de minst begrepen. In de twintigste eeuw is het onderzoek naar textuur bij componisten aanzienlijk geïntensiveerd, waardoor de kloof tussen de betekenis van textuur in hedendaagse muziek en het theoretische begrip hiervan des te duidelijker werd. Het doel van dit onderzoek is een dieper begrip van het textiele domein in muziek te creëren en om fundamenten te leggen voor verder onderzoek naar dit belangrijk en doorgaans onontgonnen onderwerp.

Enerzijds zal een theoretisch kader voor analyse van textuur in concrete muziekvoorbeelden ontwikkeld en geformaliseerd worden en anderzijds zullen een aanzienlijk aantal stukken waarin textuur een belangrijke rol speelt gecomponeerd worden. Uiteraard zullen beide activiteiten elkaar aanvullen: compositie zal dienst doen als een testveld om theoretische kwesties te onderzoeken, terwijl onderzoek hulpmiddelen en inzicht voor artistieke creatie zal bieden.

Een belangrijk aspect van dit onderzoek is het ontwikkelen van tools om textuur aan te leren aan muziekstudenten. Als onderdeel van zijn onderzoek wil Amit Gur seminaries en workshops houden die aan dit onderwerp gewijd zijn. De uitkomst van dit onderzoek zal gepresenteerd worden in een proefschrift en een groot orkestraal werk dat nieuwe mogelijkheden om te werken met textuur zal onderzoeken.

Promotoren: Wim Henderickx & Erik Myin

ONDERZOEKER(S)