TRAUM (droom) + RAUM (ruimte) = TRAUMA | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Project
  • TRAUM (droom) + RAUM (ruimte) = TRAUMA

TRAUM (droom) + RAUM (ruimte) = TRAUMA

‘TRAUM (droom) + RAUM (ruimte) = TRAUMA' heeft als doel de betekenis van trauma in zijn vele vormen te observeren, en te analyseren hoe het de waarneming vormt, van het individuele tot het collectieve.

We zijn als mens getuige van ongelooflijke wanhoop, verlies en lijden, en toch kunnen we ook kiezen om aan verandering te werken. De recente geschiedenis heeft aangetoond dat veel zaken overbodig zijn en dat we de manier hoe we ons privé- en samenleven leiden moeten heroverwegen in het belang van het collectief welzijn. Wat gebeurt er als we erkennen dat een groot deel van onze werkelijkheid door trauma's wordt bepaald? Wanneer wordt het aanpakken van trauma's een kwestie van sociale verantwoordelijkheid en crisispreventie? Trauma kan een overgang zijn, een ritueel op weg naar een ander bewustzijnsniveau. Het verandert de biochemie van onze hersenen, beïnvloedt onze instincten. Wanneer we trauma onze waarneming van de realiteit laten beïnvloeden, dan wordt trauma realiteit - maar trauma is geen waarheid, het is een perceptie. Kan kostuumontwerp een activator zijn van sociale vernieuwing?

Kan het helpen de trauma's van de aarde te helen? Kan het tegelijkertijd productieve en emotionele duurzaamheid voor het individu bevorderen? Kan het helpen om het verhaal van helende lichamen te belichamen?

Door een methodologie toe te passen die theorie en praktijk combineert, wil dit project experimenteren met de creatie van en het onderzoek naar alternatieve materialen voor kostuumontwerp - waaronder biomaterialen - als metafoor voor de mogelijkheden die kunnen ontstaan uit situaties van kwetsbaarheid.

ONDERZOEKER(S)