Projecten - Educatieve Master Beeldende Kunsten | AP School Of Arts Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Home
  • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen
  • Educatieve Master Beeldende Kunsten
  • Projecten

Projecten

PROJECTEN 

Een overzicht van onze onderwijs- en onderzoeksprojecten. 

CAFÉ DESSINER    

Save the date: 27-30 maart 2023! 

Naar jaarlijkse traditie palmen onze studenten de Lange Zaal van de Academie in met een heus publiek pop-up café. We staan er garant voor de lekkerste smosjes, gezelligheid en inspiratie.  

Café Dessiner biedt aan studenten, docenten, alumni en collega’s uit het werkveld een platform voor ontmoeting en professionalisering met activiteiten als workshops, tafelgesprekken en lezingen.  Onze alumni zijn bijzonder welkom op deze activiteiten en krijgen via De Markt van Vandaag de gelegenheid om samen met de studenten eigen werk te exposeren.  

In het kader van het feestjaar van 360° Academie gaan onze studenten dit jaar in dialoog met het kunsteducatieve werkveld over de rol die de opleiding heeft in de huidige samenleving. Vanuit het brede schoolprincipe betrekken we hierbij zoveel mogelijk de buurt en externe spelers en partners in de omgeving. 

Café Dessiner is geopend tijdens de projectweek van de bacheloropleiding beeldende kunsten in huis met ‘Ambachtelijke technieken in de hedendaagse kunst’ als thema. We spelen hierop in en bieden een ontmoetingsplek voor de deelnemers van de projectweek. 

Onze studenten verzorgen de inhoudelijke invulling, de planning en de praktische organisatie van het evenement. 

Iedereen welkom! 

TUTORIALS

Een doorlopend project van de opleiding bestaat uit het uitwerken van tutorials met beeldende technieken. Wil je zelf aan de slag met een beeldende techniek, maar heb je geen idee hoe te starten? Wil je jezelf verdiepen in een specifieke beeldende techniek? Dan is deze You-Tube pagina iets voor jou! 

Bekijk HIER alle tutorials. 

AGELOPEN PROJECTEN

KUNSTEN ON / OFF

Het onderzoeksproject Kunsten ON/OFF (2021) exploreerde de digitale onderwijsrealiteit in de Academie tijdens de pandemie met het oog op ervarings- en kennisdeling.  

Lees HIER het volledige verslag. 

 

PROFFWWWEEK: online professionaliseringsevenement

      

Tijdens de lockdown organiseerden studenten en docenten PROFFWWWEEK, een onlineversie van Café Dessiner. We delen er ervaringen en nieuwe inzichten met al wie een warm hart koestert voor kunsteducatie. 

In 2021 lag de focus op de uitdagingen die de pandemie aan het kunstonderwijs heeft gesteld. De studenten ontwierpen met de e-fabriek BROCHURE een handig multimediaal werkinstrument boordevol tutorials, tips en werkvormen voor afstandsonderwijs met kinderen. WWWerkvormen is een gegidste creatieve fantasie met boeiende beeldende opdrachten voor kinderen, jongeren of volwassenen gebaseerd op de principes van mindfulness. Verder ontwikkelden ze PODCASTS met kunstenaars, lesgevers en kunsteducatieve organisaties over hun ervaringen met de digitalisering van het werkveld. 

Bekijk HIER de resultaten van de PROFFWWWEEK 2021.

MULTIPERSPECTIVITEIT IN HET MUSEUM

Het project ‘Multiperspectiviteit in het museum’ (2019) onderzocht hoe multiperspectiviteit een centrale plaats kan krijgen in een educatief pakket van een museum. Multiperspectiviteit beoogt een actieve houding en bereidheid zich te verplaatsen in het perspectief van de ander om vanop enige afstand het eigen standpunt te (her)bekijken. Multiperspectiviteit draagt bij tot de ontwikkeling van kritische zin, respect voor anderen en een democratische houding. 

Samenwerkingsproject van de Educatieve Master Beeldende Kunsten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (AP Hogeschool), de Educatieve master Geschiedenis en Gedrags- en cultuurwetenschappen van de Universiteit Antwerpen (UA), het Museum aan de Stroom (MAS), het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en het Red Star Line Museum (RSL). 

De onderzoeksoutput vind je in dit MAGAZINE

Benieuwd naar meer projecten? >> Instagram Educatieve master