Overslaan en naar de inhoud gaan
 • Home
 • Koninklijk Conservatorium Antwerpen
 • Muziek
 • Lesmateriaal Muziek

Lesmateriaal Muziek

Klik, scrol en browse door het lesmateriaal van de opleiding Muziek (klassiek en jazz).

Muziek klassiek

Strijkers

De studenten strijkers worden tijdens hun eerste jaren op het conservatorium grondig voorbereid op de specifieke manier van spelen in orkesten. Tijdens deze kennismaking wordt er gewerkt op samenspelen, contact maken, een pupiter aanvoeren en alle andere aspecten van het 'orkestspel'. 

Viool

Percussie:

Lesmateriaal gebruikt door Carlo Willems:

Onderzoek

Praktische harmonie

 • Cursusmateriaal: partimento: Dit is een onderdeel van de cursus van het hoofdvak praktische harmonie. Een partimento is een schets geschreven op één notenbalk die de gids wil zijn voor de improvisatie van een klaviercompositie en tevens de methode die in het 18de-eeuwse Napels talloze toonaangevende componisten gevormd heeft.
 • Cursusmateriaal: website www.metricimpro.eu/joint-modules/: voor de keuze-optie binnen Praktische Harmonie en Improvisatie. Deze website bestaat dankzij een samenwerking tussen verschillende Europese conservatoria.

Gitaar

 • Les: instrument: Tijdens deze instrumentale les aan Michele Taris, master 2, behandeld Jan Sanen het vierde deel (allegro ritmico) uit Sonata 2 van Dusan Bogdanovic.
 • Les: gitaarpraktijk. Deze vrije improvisatie werd gespeeld binnen het opleidingsonderdeel gitaarpraktijk van Hendrik Braeckman. Dit vak bouwt verder op het opleidingsonderdeel praktische harmonie in de bachelorjaren. Arne Torfs, master student, brengt een vrije improvistatie geïnspireerd op Flower Garden van Gustav Klimt.

Harp

De groep ‚vakdidactiek‘ heeft de afgelopen maand een project gehad rond de geschiedenis van de harp. Hieruit is een heel document ontstaan met uitleg, afbeeldingen en video’s en ook suggesties voor stukken van verschillende stijlen voor muziekschool leerlingen. Interessant én vermakelijk:

Michelle Sweegers, harpstudente 2de jaar master, speelde vorige week een concert voor een organisatie in Nederland die filmpjes opneemt en in bejaardentehuizen presenteert. 

Muziek en literatuur

Muziek en Literatuur is een vak voor studenten Zang bachelor 3, master 1 en 2 en een specialisatie in de master Collaborative piano. Deze presentaties worden gebruikt door Arne Herman ter ondersteuning van zijn lessen. 

Literatuurstudie

 • Les literatuurstudie piano: Deze les wordt gegeven in bachelor 3 binnen het vak Literatuurstudie aan de studenten piano. Deze les gaat over de pianomuziek van de 20ste eeuw.

Muziektheorie

Gehoor

 • Les: audioles opwarmingsoefeningen voor bachelor 1:

 • Les: audioles: voorbereiding examens:

Tuba

Klavierpraktijk

Blaasinstrumenten: literatuurstudie/kamermuziek

Enkele belangrijke pijlers van de cursus literatuurstudie in bachelor 2 en 3, gegeven door Jan De Maeyer:

Kunstfilosofie

Muziekschriftuur nevenvak

Muziekgeschiedenis

Jazz

Harmonie en analyse

 • Opdracht: op deze melodie (AABA) maken de studenten zelf een harmonie.
 • Opdracht Stella by Starlight. De opdracht:  "I wrote 3 notes on the first bar. Here is a list of a few things i would like you to do. 1- move these 3 voices through the harmony using the rules we talked about in class. Practice moving through the harmony singing/playing 1 voice. 2- Make a analysis of the progression using Roman figures 3- written down the different scales you could be using of each chords 4- Write an alternate set of changes.

Algemene muzikale vorming

Saxofoon

Muziekgeschiedenis 

Contrabas

Basgitaar